Formuła chemiczna: NH4NO3
Numer UN: 2067
Substancja niebezpieczna: klasa ADR/RID 5.1.02.III
Składniki aktywne:
Zawiera ok. 34% azotu, w tym:
· 17 % w formie azotu amonowego (NH4)
· 17 % w formie azotu azotanowego (NO3)
Forma azotanowa i amonowa odgrywają równorzędną rolę w żywieniu rośliny. Pobór odpowiedniej formy azotu zależy m.in. od takich czynników jak gatunek rośliny, jej stan fizjologiczny, pH gleby. Warunki glebowe zbliżone do pH obojętnego sprzyjają azotowi w formie amonowej. Natomiast im niższe pH (im gleba kwaśniejsza) tym zwiększa się pobieranie azotu w formie azotanowej. Pobrany azot jest włączany w strukturę roślinnych związków organicznych i bezpośrednio wykorzystywany w roślinie.
Parametry jakościowe:
Zaw. azotu (N) całk. |
min. 33,5% |
Azotan amonu: |
97,5-98,0% |
(CaMg)(NO3)2: |
1,6-1,95% |
Woda: |
max 0,4% |
Mączka dolomitowa: |
max 0,2% |
Chlorki: |
max 0,02% |
Miedź: |
max 0,001% |
Granulacja:
Przesiew przez sito o wymiarze boku oczek kwadratowych:
> 4mm: |
max 1,0% |
1 – 4 mm: |
min. 95% |
< 1 mm: |
max 4,0% |
Zastosowanie:
Saletra
amonowa jest uniwersalnym nawozem azotowym o szybkim i trwałym
działaniu. Występuje w postaci drobnych granulek o białej lub lekko
kremowej barwie. Może być stosowana na wszystkie gleby, pod wszystkie rośliny, przedsiewnie i pogłównie.
Węgierska saletra amonowa produkowana jest z dodatkiem azotanu magnezu i wapnia, co istotnie wpływa na jej skuteczność nawozową, gdyż dodatkowo wzbogaca glebę w magnez i wapń.
Rekomendowane dawki (tylko informacyjnie):
Opakowania:
· worki polietylenowe zgrzewane o poj. a’50kg, paletyzowane
· Big-Bagi o poj. a’700kg
Użytkownik
Godziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek 08- 16